Coöperatie DOOR heeft de afgelopen maanden succesvol het keursysteem QC One geïmplementeerd. Alle merken en locaties van de vruchtgroenten coöperatie zijn gefaseerd overgestapt op de nieuwe manier van kwaliteitscontrole. Zowel de kwaliteitskeuring op binnenkomende en uitgaande producten als houdbaarheidproeven worden nu eenduidig vastgelegd. Nu is de volgende fase aangebroken, hierbij gaan de telers zelf kwaliteitskeuringen op eigen producten uitvoeren.

Met vijf merken, 49 telers en meer dan 550 hectare glas is het een flinke uitdaging om een eenduidig en gestandaardiseerd kwaliteitssysteem te implementeren. Jan Opschoor, directeur van DOOR, is blij met deze nieuwe stap: “De afgelopen jaren zijn we flink gegroeid en deze groei willen we verder doorzetten. Een beheersbaar en professioneel keursysteem is daar uiteraard ook onderdeel van. Na een intensieve selectie zijn we uitgekomen bij het Nederlandse QC One. De flexibiliteit die zij bieden is voor mij en het projectteam doorslaggevend geweest in onze keuze.”

“Voor ons is het ook prettig om met een partij samen te werken die weet wat zij wil. Het team van DOOR heeft continu meegedacht en meegestuurd, waardoor we uiteindelijk tot een perfect eindresultaat gekomen zijn. De merken Prominent, PapriCo, Purple Pride, Green Diamonds en SweetPoint zijn allemaal verschillend, echter is de basis voor de keuring en de puntenberekening gelijk.”

Zelfkeurmodule voor telers

Bij coöperaties komt het regelmatig voor dat telers zelf hun eigen producten keuren. QC One heeft hiervoor de afgelopen maanden een gebruiksvriendelijke zelfkeurmodule ontwikkeld. Deze module is webbased, waardoor er geen investeringen in hardware benodigd zijn. Telers kunnen op deze manier hun eigen producten keuren, waardoor er meer inzicht komt in de productkwaliteit voor alle belanghebbenden.

Keurrapport

Alle telers worden afgerekend op basis van de kwaliteit die zij leveren. Hiervoor zijn complexe formules uitgewerkt die het uiteindelijke eindcijfer van een partij/keurrapport berekenen. Deze berekeningen zijn allemaal in QC One ingeladen. Na afronding van een keurrapport, ontvangen alle belanghebbenden binnen een minuut een e-mailbevestiging van het rapport met een link naar het rapport en het eindcijfer. Keurrapporten zijn zowel inzichtelijk via de portal van QC One als in de smartphone app.

Keuren op klantspecificaties

DOOR verpakt haar versproducten klantspecifiek, zodat het rechtsreeks naar de winkels en DC’s kan worden vervoerd. Al deze specificaties zijn ook in QC One vastgelegd en kunnen real-time worden aangepast. Hierdoor weet de kwaliteitsmedewerker aan de verpakkingslijn exact hoe het eindproduct eruit moet zien en waar deze aan moet voldoen.